Nationaal Molenweekend

Welkom bij Molens in Leiden

www.molensinleiden.nl

Nationale Molendagen

In het tweede weekend van mei worden het Nationaal Molenweekend gehouden, ook de Leidse molens doen dan mee!

Op molenpad door Leiden en omstreken.

 

Nationale Molendag wordt in 2017 op zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. De Nationale Molendag is een prachtig dagje weg met het hele gezin. Voor de kinderen is er dit jaar een Molen kleurboekje dat gratis wordt uitgedeeld aan de kinderen.

Ook een aantal Leidse molens zijn geopend en als de weersomstandigheden het toelaten, zal de vrijwillige molenaar de molen ook in werking stellen.

 

Sinds 1973 wordt er ieder jaar een Nationale Molendag gehouden door de vereniging De Hollandsche Molen, om zo de traditionele windmolens onder de aandacht te krijgen bij een breed publiek. Inmiddels is het voor de meeste (vrijwillige) molenaars van Nederland een traditie geworden.

Het is interessant voor jong en oud om kennis te nemen van deze, veelal monumentale, bewegende gebouwen.

Nederland telt op dit moment nog ca. 1200 wind- en watermolens, die vaak nog hun oorspronkelijke functies hebben, zoals het zagen van hout, het malen van graan, het slaan van olie, het maken van verf, mosterd, papier enz.

Binnen de gemeentegrens van Leiden staan negen windmolens waarvan acht nog een functie hebben. Vier molens kunnen met behulp van een houten of stalen scheprad het polderwater omhoog malen, om zo drogen voeten te houden in de diepere delen van Leiden. Molens De Put en De Valk kunnen met behulp van een zware molenstenen graan tot meel malen. Molens De Heesterboom en Herder kunnen boomstammen tot planken zagen.

Deze techniek kan komend weekend bekeken worden in Leiden, maar ook in de omgeving. Vele molenaars in Nederland zetten aanstaand weekend de deuren open van de molens van ca. 10-17 uur. Kijk voor meer informatie op www.molens.nl.

 

 

In Leiden zijn zaterdag van ca. 10:00 en 17:00 uur de volgende molens open:

1. Maredijkmolen (poldermolen) aan de Zweilandlaan.

2. Molen-museum- De Valk (korenmolen) aan de 2e Binnenvestgracht

(gratis entree).

3. Stevenshofjesmolen (poldermolen) aan het Henriëtte Bosmanpad (zendamateurs aanwezig).

4. Stadsmolen (poldermolen) aan de Gooimeerlaan.

5. De Rodenburgermolen (vm. poldermolen) aan de Kanaalweg (Is alleen van buiten te bekijken).

 

Op zondag doen in Leiden de volgende molens mee:

1. Stevenshofjesmolen (poldermolen) aan het Henriëtte Bosmanpad (van 10:00 tot 17:00).

2. Molen De Heesterboom (zaagmolen) aan de Haagweg (van 10:00 tot 17:00).

3. Kikkermolen (poldermolen) langs de Oegstgeesterweg (van 12:30-17:00 uur).

4. Molen De Put (korenmolen) langs het Galgewater (van 12:00 tot 16:00 uur).

5. Maredijkmolen (poldermolen) aan de Zweilandlaan (van 12:00 tot 16:00 uur).

6. Stadsmolen (poldermolen) aan de Gooimeerlaan (van 12:00 tot 17:00 uur).

7. Molen De Valk (korenmolen) 2e Binnenvestgracht (van 13:00 tot 17:00 uur) .

8. De Rodenburgermolen (vm. poldermolen) aan de Kanaalweg (Is alleen van buiten te bekijken).

Meer info over de Leidse molens kan men vinden op: www.molensinleiden.nl.

Heeft u interesse om molenaar te worden of wilt u als vrijwilliger aan de slag op de molens? Informeer dan bij de molenaar!

 

 

Molenaars zoeken vrijwilligers voor groenonderhoud

 

De Leidse vrijwillige molenaars van Molen De Put, Kikker-, Stads en Maredijkmolen zijn op zoek naar vrijwilligers met groene vingers. Deze moeten dan in de omgeving van de molen het groen onderhouden. Een flinke klus die de vrijwillige molenaars zelf helaas niet op zich kunnen nemen.

Het belang van zorgvuldig groenonderhoud rond molens valt niet te onderschatten: voor een molen is een goede en constante aanvoer van wind noodzakelijk. In de zogenaamde molenbiotoop, het gebied in een straal van 400 meter rond de molen, moeten struiken en bomen worden gesnoeid. Te grote bomen en struiken belemmeren anders de wind waardoor de molens minder kunnen draaien. Stilstand is voor molens funest; wanneer deze niet genoeg draaien wordt het hout aangevreten en ontstaat rot. De Leidse vrijwillige molenaars houden de molens in beweging en zorgen op die manier voor hun behoud.

 

Wilt u meer informatie of aanmelden, stuur een email naar molensinleiden.nl

Molens zoeken molenaars

Zou molenaar ook iets voor jou zijn en vindt je het leuk om mee te helpen de Leidse molens te beheren, door de molens regelmatig te laten draaien en klein onderhoud uit te voeren aan de molen. Denkend aan wat schilderwerk/timmerwerk en bij een aantal molens het terrein onderhoud (grasmaaien). 

 

Kom dan eens op bezoek bij een van de molens, wie weet volg jij binnenkort de opleiding tot vrijwillig molenaar of kijk op de website www.vrijwilligemolenaars.nl

 

Wie aan de slag wil als vrijwillige molenaar en de molenaarsopleiding wil volgen, kan bij molen De Heesterboom terecht (veelal op zondag) of molen De Put (veelal op zaterdag, zie www.molendeput.nl ) terecht voor meer informatie.

 

Inmiddels traditie is de Leidse Molendag die op de derde zondag in september in het oneven jaar wordt georganiseerd door de Leidse molenaars. Zie "Leidse Molendag" wanneer deze weer plaats zal vinden.

De gelegenheid om de 9 Leidse molens te bezoeken en bij voldoende wind allen te zien draaien.