Molen-vrijwilliger bij de Leidse molens

Molenvrijwilliger worden bij de Leidse molens

Molenstichting Leiden en Omstreken is op zoek naar vrijwilligers.

Deel jij de passie voor de Leidse molens en wil je inzetten tot behoud van (Leids) erfgoed?

Meld je aan!

Foto: Debby Gerritsen; Stadsmolen 'natuurwerkdag' 30 januari 2016.

Op de vijf molens die de molenstichting beheerd, zijn momenteel 15 vrijwilligers actief op de molens.

Maar er is op dit moment nog steeds behoefte aan meer vrijwiligers om deze molens in bewegende en goede staat te houden. Te denken is aan:

  • molenaars
  • molenaars in opleiding
  • molengidsen
  • molenhulpen
  • groenbeheerders


Ben je gediplomeerd molenaar, of in opleiding tot molenaar, dan ouden meer molenaars welkom zijn, om zodoende de molens regelmatiger te kunnen laten draaien.

Meer info is ook te vinden bij www.vrijwilligemolenaars.nl


Tijdens opendagen verzorgen molengidsen rondleidingen door de molen of leggen bezoekers de werking van de molen uit. Deze gidsen hebben via het Erfgoedhuis Zuidholland, de cursus molengids gevolgd. zie www.erfgoedhuis-zh.nl

Met deze opleiding kom je veel over de molens te weten en kun je dit doorgeven aan belangstellende in de molen en ontlast je daarmee de molenaar, die zich beter kan richten op de werking van de molen en het product, als het klein onderhoud aan de molen.


Molenhulpen helpen bij hand en spandoiensten, zoals meelverkoop of het bevoorraden van de korenmolen.


Groenbeheerders verzorgen de molenerven, zoals jaarlijks het snoeien van wilgen en terug zetten van hakhout wallen in de molenbiotoop, dan wel wekenelijks of maandelijks het onderhoud aan het gras en groenaanplant op de terreinen ronde de molens.


Lijkt het je leuk om bezig in, bij of met de beeldbepalende wiekendragers van Leiden en dit monumentale erfgoed ook voor de toekomst als bewegende en werkende monumenten te behouden.

Kom dan langs op een van de molens van Molenstichting Leiden en omstreken en vraag bij de molenaar om meer informatie, of neem voor nader informatie contact op via de email van Molens in Leiden.